Building for good

PARTNERDAG
BUILDING FOR GOOD

Woensdag 3 Juli 2024

13:00 – 17:30 uur

MEC, Ceintuurbaan 15 Zwolle

Terugblik Internationale Partnerdag Stichting Building for GoodBuilding for Good!

Het was al enige tijd aangekondigd: de Internationale Partnerdag van Stichting Building for Good. Op 3 juli 2024 was het eindelijk zover. Na een intensieve voorbereiding, bestaande uit planning, overleggen, opruimen, inrichten en doorpakken, was het moment daar. De Partnerdag is in het leven geroepen om alle partners met elkaar kennis te laten maken en om het bredere netwerk van Building for Good binnen de bouw-, agrarische- energie- en industriesector te versterken. Meerdere werelden die bij elkaar komen. De dag trok meer dan 300 bezoekers, waaronder 80 partners.

Voor de partners begon de dag vroeg. Een van de doelen van de Partnerdag was de realisatie van het Materials Experience Center (MEC) op het terrein van “De Makersfabriek”. Het MEC is te bezoeken op hetzelfde adres waar Building for Good is gevestigd, namelijk naast het BREINN-gebouw van Breman Installatiegroep. Veel leveranciers en medewerkers van Building for Good hebben hard gewerkt om dit mogelijk te maken.

Op de Partnerdag zelf namen veel partners de moeite hun producten uit te stallen. Vanaf 12 uur ‘s middags vulde de plenaire zaal zich met bezoekers. Het aantal bezoekers overtrof de verwachtingen. Het netwerk van Building for Good kent elkaar goed en het netwerken begon al snel, nog voor de officiële opening. Enkele bezoekers hadden moeite de locatie te bereiken door foutgeparkeerde auto’s en onverwachte werkzaamheden voor het realiseren van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Dit is een aandachtspunt voor de volgende keer.

Officiële opening:

Om 13 uur vond de officiële opening plaats. Dagvoorzitter Marieke Bos gaf een warme inleiding voor onze speciale gast, de gedeputeerde van de provincie Overijssel, de heer M. von Martels. Dhr. von Martels hield een bevlogen toespraak over de unieke positie van Building for Good en de ontwikkelingen in Overijssel op het gebied van circulariteit en biobased economie. Hij deelde ook zijn persoonlijke ervaringen, zoals zijn overgang van veeboer naar hennepteler, waarbij de hennep direct wordt verwerkt door een van de partners van Building for Good in de keten. Dhr. von Martelen benadrukte dat Building for Good alles zonder gemeenschapsgeld heeft opgebouwd en nu al zorgt voor eerlijke en betaalbare verdienmodellen in de agrarische- en in de bouwsector. Dit maakt Building for Good uniek!
Partnerdag Stichting Building for Good was alleen mogelijk door onze hoofdsponsors

Groothuis Construction Group & Breman Installation Group

Toekomstschrijvers in de bouw:

Na de officiële opening door Von Martels en de vertoning van de Building for Good-film was het woord aan de hoofdsponsors van deze dag: Groothuis Bouwgroep en Breman Installatiegroep. Willem Jan van der Worp, Directeur Klant & Markt, gaf inzicht in hoe Groothuis Bouwgroep zich de afgelopen jaren heeft getransformeerd van traditioneel ondernemerschap naar rentmeesterschap. Hierbij staan rendement voor mens en natuur, zowel nu als in de toekomst, centraal. Dit bereiken ze door duurzame vastgoedoplossingen aan te bieden, die de opbrengst van de aarde ten goede komen en het grondstofverbruik drastisch beperken.

Het verhaal van Groothuis Bouwgroep werd op indrukwekkende wijze gepresenteerd in een animatiefilm. De bewondering voor onze partner Groothuis Bouwgroep was groot, gezien hun succesvolle transformatie naar een duurzaam en circulair bedrijfsmodel dat gericht is op het behoud van de aarde.

Toen was het de beurt aan René Breman, Toekomstbouwer en CVO bij Breman Installatiegroep. René begon met een terugblik op de geschiedenis van Breman en legde uit hoe hun reis overeenkomt met de huidige transitie. Hij erkende de vele uitdagingen, maar benadrukte dat er altijd oplossingen zijn. Als toekomstbouwer en, zoals hij zichzelf noemt, “energiepositieve onruststoker,” wist hij de zaal te boeien en inspireerde hij met nieuwe inzichten.

Toen was het de beurt aan René Breman, Toekomstbouwer en CVO bij Breman Installatiegroep. René begon met een terugblik op de geschiedenis van Breman en legde uit hoe hun reis overeenkomt met de huidige transitie. Hij erkende de vele uitdagingen, maar benadrukte dat er altijd oplossingen zijn. Als toekomstbouwer en, zoals hij zichzelf noemt, “energiepositieve onruststoker,” wist hij de zaal te boeien en inspireerde hij met nieuwe inzichten.

Koplopers in de Bouw:

Na de pauze gaf Marieke de aanzet voor het vervolgprogramma, dat begon met een presentatie van Kingspan Insulation. Woordvoerder Ab Jansen, Manager Kingspan Insulation nam ons mee op het duurzame pad dat Kingspan bewandelt. Als een van ‘s werelds grootste isolatieleveranciers speelt Kingspan een koplopersrol. Ze nemen ook hun verantwoordelijkheid in de strijd tegen de plastic soep door dit afval te gebruiken als grondstof voor hun PIR-isolatie. Bovendien hebben ze geïnvesteerd in hennep- en houtwolisolatie. Voor Kingspan is de gehele keten van groot belang, en ze werken eraan om deze zo duurzaam mogelijk te maken.

Na het applaus voor Ab Jansen nam Leontien de Waal, Sector Banker Bouw voor de ABN AMRO Bank het woord. Zij benadrukte de noodzaak van verduurzaming, waarbij de circulaire economie een cruciale rol speelt. Met behulp van cijfers – zoals je van een bank mag verwachten – legde ze nauwkeurig uit waarom de huidige stappen belangrijk zijn en waarom we nog meer inspanningen moeten leveren om onze duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Leontien de Waal benadrukte ook de impact die de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) zal hebben op de bouwsector. Ze legde uit dat CSRD de nieuwe realiteit is voor banken en het bedrijfsleven. Het uiteindelijke doel van de CSRD is om bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen van het Parijs-akkoord en de opwarming van de aarde tussen de 1,5-2°C te houden.

De laatste, maar zeker niet de minste spreker was Werner Hulst, Managing Director van Isolectra. Isolectra biedt installatietechnologieoplossingen die sneller, efficiënter en duurzamer werken mogelijk maken. Dit resulteert in minder bekabeling, minder kans op fouten en lagere kosten. Werner Hulst sprak over de uitdagingen van een groene infrastructuur, waarbij hij vooral de indrukwekkende besparingen in kopergewicht met het Streda-systeem benadrukte.

Werner gaf het publiek nieuwe inzichten en uitte tevens zijn zorgen over de huidige beperkingen van het systeem. Hij benadrukte dat de focus meer zou moeten liggen op de Raw Materials Footprint in plaats van alleen op CO2 en NOx. Daarnaast pleitte hij voor meer aandacht voor het milieu in plaats van uitsluitend het klimaat. Voor velen was zijn presentatie een eyeopener. Nogmaals dank, Werner!

Innovatieprijs: Gelijk aansluitend was het tijd voor de innovatieaward Building for Good 2024. Met maar liefst 15 inzendingen was het aantal inschrijvingen boven verwachting groot. De vakkundige jury, bestaande uit Piet Zijlstra (Building Groningen), Jenneke Palland (Rabobank), en Claudi Schuurma Groothuis (Groothuis Bouwgroep), had de grootste moeite om een winnaar te kiezen. Alle inzendingen waren uniek en innovatief. Na lang wikken en wegen stelde de jury een top 3 samen.
This consisted of:
  • Dealin Green (carbon credits from the cultivation of Paulownia trees)
  • Plantje Bandje (keycords and related products made from hemp and potato starch, which were also distributed to all visitors)
  • Lok Reed Processing (project to use reed from the Weerribben in Dutch construction)
De winnaar werd Lok Rietverwerking. Henk Lok ontving bijna de circulaire beker, gemaakt door Techlab Zwolle. Ware het niet dat Jenneke de beker op het allerlaatste moment uit haar handen liet glippen. Gelukkig is de beker circulair en zal Henk Lok binnenkort alsnog de beker overhandigd krijgen. Dit zorgde voor een leuk moment op het podium en in de zaal.
Opening Materials Experience Center (MEC):

Het plenaire gedeelte was nu ten einde, en het was tijd om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje. Maar eerst werd met een kort statement het Materials Experience Center (MEC) officieel geopend. Cor van Dijken, voorzitter van Building for Good, vertelde dat deze droom drie jaar geleden was ontstaan. Dankzij de immense steun en inzet van Gertjan Bruins, René Breman van de Makersfabriek, en alle partners, is het nu werkelijkheid geworden. Het MEC is dan ook een centrum geworden van en door de partners.

Cor benadrukte de ambitie om iedereen in aanraking te laten komen met de biobased en circulaire economie, en om alle benodigde kennis te delen. Daarnaast heeft Building for Good een leercentrum opgericht in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen. Dit leercentrum biedt scholieren en studenten van alle niveaus de mogelijkheid om zich te scholen in deze innovatieve sectoren.
Het MEC is openbaar en iedereen is er welkom!
Scroll to Top