Building for good

Cases

Building for Good heeft in talloze projecten  en cases een kleiner of groter aandeel. Hieronder enkele baanbrekende, circulaire voorbeelden.
Nexteria
Bedrijfsverzamelgebouw is op alle gebieden duurzaam

Cor van Dijken ontwikkelde een volledig circulair bedrijfsverzamelgebouw van 420 m2 voor Nexteria. In dit gebouw zit een strokenfundering met honderd procent betongranulaat. Er wordt gebruikgemaakt van cement-arm beton met zeventig procent minder CO2-uitstoot. De staalconstructie is niet gecoat en volledig met bouwen en moeren in elkaar te zetten. In de gevel zitten sandwichpanelen met houtwolvulling.

In het pand zitten uitneembare geanodiseerde aluminium kozijn met dubbele beglazing. Er wordt hemelwater gebruikt voor de toiletspoeling. Overtollig regenwater wordt op eigen terrein gefilterd. Alle kunststof leidingen zijn tot zeventig procent van gerecycled materiaal.

Uitgeverij Davo
Bedrijfspand op A1 bedrijvenpark heeft een circulaire staalconstructie

Het bedrijfspand van Uitgeverij Davo bevindt zich op A1 Bedrijvenpark in Deventer. Het gebouw bestaat uit 3.924 m2 bedrijfshal en 519 m2 bedrijfsruimte. Het pand is voor tachtig procent circulair. Er wordt onder andere gebruikgemaakt van een circulaire staalconstructie. Deze is op termijn eenvoudig te demonteren en te hergebruiken. Voorwaarde voor deelnemende partijen was dat er onder andere voor dakbedekking, wand- en vloerisolatie en gevels een LCA moest worden voorgelegd en een terugkoopgarantie. Dit resulteerde in producten als Falk sandwichpanelen met een circulaire PIR-vulling en een circulaire overheaddeur van Assa Abloy.

Deelnemende partijen waren o.a.: Building for Good, Aliaxus, Metron Vastgoed, Brink Staalbouw, totaalinstallateur Van Dalen en aannemer Aan de Stegge.

Rouwmaat
Duurzame vloer met staaldraadvezels heeft een zeer lage CO2-belasting

Building for Good adviseerde Rouwmaat bij de ontwikkeling van een vloer van staalvezelbeton met geopolymeer als cementvervanger. De vloer heeft een zeer lage CO2-belasting per m3. Er is gebruikgemaakt van Dramix staaldraadvezels. Deze bevatten – vergeleken met traditionele wapening – minder kg/m3 en kunnen op de betoncentrale al aan het beton worden toegevoegd.. Voor het walsdraad, waar de staaldraadvezels van worden gemaakt, is al minimaal twintig procent gerecycled staal gebruikt. De staalvezels zijn na de levensduur weer eenvoudig uit het puin te verwijderen om kunnen weer in nieuw walsdraad worden gebruikt.

Harmeling
Circulaire keuken is remontabel, demontabel en modulair opgebouwd

Building for Good adviseerde Harmeling bij de ontwikkeling van een circulaire keuken.  Deze keuken bestaat uit biobased en formaldehyde-arm plaatmateriaal. De keuken is re- en demontabel en is modulair opgebouwd. Alle onderdelen zijn onderling vrij uitwisselbaar. De keuken heeft een terugnamegarantie en is opgenomen in de Nationale Milieudatabase.

Scroll to Top