Building for good

Diensten
Biobased bouwen

Bij biobased bouwen is het essentieel dat je niet alleen kijkt naar het product, maar ook naar het eindresultaat. Er moet rekening worden gehouden met de voordelen voor alle betrokken partijen: de eindgebruiker, de verwerker, de producent, en zeker niet te vergeten, ons milieu.

Het is van groot belang dat de telers, de producenten, de verwerkers en de eindgebruikers worden ondersteund bij het maken van de juiste keuzes. Onze partners variëren van gewastelers en producenten tot verwerkers en adviseurs voor de eindgebruiker, zodat we een volledige keten van ondersteuning bieden.

Een veelvoorkomende misvatting is het idee dat alle gewassen voor biobased bouwen van eigen bodem moeten worden gehaald. Hoewel dit een prachtige gedachte is, is het niet realistisch. Wereldwijd is slechts zeven procent van het land geschikt voor landbouw zoals we die in Nederland kennen. Dit betekent dat we weliswaar vezelgewassen kunnen telen, maar dan alleen als rustgewas voor krop rotatie.

Recentelijk is er een rapport uitgebracht door ABN AMRO, waarbij onze stichting ‘Building forGood’ nauw betrokken was. Het rapport, getiteld “Vezelrijke verduurzaming“, verkent welke uitgangspunten belangrijk zijn bij de opschaling van vezelgewassen ten behoeve van toepassingen in de bouw. Deze verkenning is gebaseerd op gesprekken met ervaringsdeskundigen in de sectoren en
een enquête onder bouwers.

Maar het houdt niet op bij het telen van gewassen. We hebben producten en technologieën nodig om deze gewassen om te zetten in bouwmaterialen. Bij Building for Good hebben we partners die precies weten wat er nodig is om deze transformatie mogelijk te maken. Deze bedrijven zijn essentieel voor de groei van de biobased industrie en verdienen onze steun.

Hieronder een greep uit een aantal projecten:​
– Natuurinclusief restaurant in Sellingen.​
– Biobased lijm gemaakt van aardappelzetmeel in combinatie met hennep-isolatie.​
– Houten woning geïsoleerd met hennep-isolatie in Steenwijk.​
– Dakrenovatie in Friesland met gebruik van houtwolisolatie.​
– Herenboerderij in Finsterwolde met vlasisolatie voor het dak en katoenisolatie voor
de tussenwanden.

Scroll to Top